Το βίντεο με τον ελεύθερο σκοπευτή στη Γαλλία δεν είναι πρόσφατο

Share this:

Με αφορμή τις διαδηλώσεις και τους βανδαλισμούς που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στη Γαλλία, κυκλοφόρησε βίντεο με τον ισχυρισμό πως δείχνει έναν ελεύθερο σκοπευτή. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Το είδαμε στο olympia.grpressing.grnewsbase.grnewsbreak.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Γαλλία: Βγήκαν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες
Πριν από λίγο, δημοσιεύθηκε βίντεο που δείχνει ελεύθερο σκοπευτή να σημαδεύει με διόπτρα από ταράτσα κτηρίου. Το βίντεο έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και γίνεται πλέον λόγος ανοιχτά για εμφύλιο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε και σε ελληνόφωνους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα:

Τι ισχύει

Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό του 17χρονου Nahel από την αστυνομία στη Ναντέρ, στα περίχωρα του Παρισιού. Ο νεαρός σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου την περασμένη Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023.

Τα υπό εξέταση άρθρα, συνοδεύονται από φωτογραφίες που προέρχονται από βίντεο, όπως η παρακάτω:

Για να εξακριβώσουμε την προέλευση της φωτογραφίας, προβήκαμε σε αντίστροφη αναζήτησή της στο Google Lens, χωρίς όμως να πάρουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κατόπιν, αναζητήσαμε το όνομα “Abou Bresom” που εμφανίζεται στην πάνω αριστερή πλευρά της φωτογραφίας:

Ανακαλύψαμε στο Twitter το ολόκληρο το βίντεο, με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2023. Έχοντας πλέον στα χέρια μας ολόκληρο το βίντεο, αποκόψαμε την πρώτη εικόνα:

Κατόπιν, την αναζητήσαμε στο Google Lens και ανακαλύψαμε πως το υπό εξέταση βίντεο, κυκλοφορεί στο Twitter, τουλάχιστον από τις 14 Μαρτίου 2022.

Δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο που τραβήχτηκε το βίντεο, ο τύπος του όπλου και αν είναι πραγματικό ή κάποιου είδους ρέπλικα. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης του όπλου, δεν φαίνεται να βάλλει με αυτό.

Συνεπώς, είναι σαφές πως το βίντεο του “ελεύθερου σκοπευτή”, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα τωρινά επεισόδια στη Γαλλία.

Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με factchecker.gr.


Πνευματική ιδιοκτησία ©Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Συγγραφείς: Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με factchecker.gr