Αυτό το βίντεο δεν δείχνει 500 χιλιάδες αλλοδαπούς άνδρες να ετοιμάζονται να “εισβάλουν” στην Ιταλία από την Λιβύη

Share this:

Μεγάλη διάδοση είχε στο Twitter ένα βίντεο που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει 500 χιλιάδες άνδρες από τη Λιβύη, να ετοιμάζονται να “εισβάλουν” στην Ιταλία.

Στιγμιότυπο οθόνης του υπό εξέταση βίντεο

Τι ισχύει

Για να αναζητήσουμε την προέλευση του βίντεο, χρησιμοποιήσαμε ένα στιγμιότυπο οθόνης και κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων, προέρχεται από ανάλογες αναρτήσεις στο Twitter.

Κατόπιν, διαπιστώσαμε ότι με βάση δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα ένα του Sky News (αραβόφωνη έκδοση), το βίντεο είναι από τη Λιβύη. Ωστόσο, δεν δείχνει άνδρες που κατευθύνονται στην Ιταλία, αλλά περίπου 4 χιλιάδες παράτυπους μετανάστες να απελαύνονται από τη Λιβύη στην Αίγυπτο. Το βίντεο τραβήχτηκε στο διασυνοριακό πέρασμα Salloum-Asa’id.

Από τις 30 Μαΐου, ο λιβυκός στρατός ισχυρίζεται πως έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε κρησφύγετα και έχει συλλάβει και απελάσει χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τοπική πηγή που επικαλείται το Associated Press, οι μετανάστες συνελήφθησαν σε επιδρομές σε αποθήκες που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ανθρώπων στη συνοριακή πόλη Musaid και σε άλλες περιοχές στην ανατολική Λιβύη.

Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως εκ των 4 χιλιάδων μεταναστών, οι 2.200 είναι Αιγύπτιοι.

Το δημοσίευμα του Sky News. Το κείμενο μεταφράστηκε με Google Translate

Ρεπορτάζ του BBC:

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύτηκε το 2022, η συντριπτική πλειοψηφία των Αιγυπτίων μεταναστών ανέφερε ότι δεν είχαν άδεια εργασίας (71%) ή άδεια διαμονής (68%) στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας ότι η μετανάστευση από την Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό παράτυπων μεταναστών.

Ωστόσο, η αποστολή του ΔΟΜ στη Λιβύη  δήλωσε στις 12 Ιουνίου 2023 ότι ανησυχεί για τις αυθαίρετες συλλήψεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα, που συνοδεύεται από, όπως ανέφερε, ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και του ρατσιστικού λόγου. Ο ΔΟΜ ανέφερε ότι οι αρχές της Λιβύης συνέλαβαν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τους δρόμους και τα σπίτια τους ή μετά από επιδρομές σε καταυλισμούς και αποθήκες φερόμενων διακινητών.

Συμπέρασμα

Οι υπό εξέταση αναρτήσεις δεν δείχνουν 500 χιλιάδες αλλοδαπούς άνδρες να ετοιμάζονται να “εισβάλουν” στην Ιταλία από την Λιβύη, αλλά την απέλαση περίπου 4 χιλιάδων μεταναστών από την Λιβύη στην Αίγυπτο.

Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus και factchecker.gr.  


Πνευματική ιδιοκτησία ©Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Συγγραφέας: Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact – Check Cyprus και factchecker.gr.