Το βίντεο με ένα ελικόπτερο να πυρπολεί κορυφές δέντρων δεν είναι απόδειξη ότι οι πυρκαγιές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή πυροδοτούνται σκόπιμα

Share this:

Στιγμιότυπο οθόνης:

Τι ισχύει: Το βίντεο δείχνει ένα κίτρινο και κόκκινο ελικόπτερο να πετά πάνω από ένα φλεγόμενο δάσος. Το ελικόπτερο φαίνεται να έχει κρεμασμένο στο κάτω μέρος του ένα ακροφύσιο που μοιάζει με φυσητήρα, να ρίχνει φλόγες και να βάζει φωτιά σε δέντρα.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο επιχειρεί στα βουνά Hualapai κοντά στο Kingman της Αριζόνα και χρησιμοποιεί ένα εναέριο εργαλείο που ονομάζεται helitorch για να απομακρύνει την υπερβολική βλάστηση σε περιοχές που είναι φυσικά επιρρεπείς σε πυρκαγιές.

Ο σκοπός -μεταξύ άλλων- είναι να μειώσει τη βλάστηση σε προκαθορισμένα σημεία, συνήθως κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών και υγρότερων μηνών μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μέθοδο δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών.

Τα helitorch (σε ελεύθερη μετάφραση ελικόπτερα-πυρπολητές) χρησιμοποιούνται για να βάλουν φωτιά σε μια οριοθετημένη έκταση πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με πυροσβέστες στο έδαφος που δημιουργούν το ακριβές όριο και δεν επιτρέπουν την περαιτέρω καύση του δάσους.

Η σχεδιασμένη και οριοθετημένη τοποθέτηση πυρκαγιών είναι ένα μέσο ελέγχου της βλάστησης, που εκτός από εναέρια μέσα, μπορεί να γίνει και από εξειδικευμένο προσωπικό στο έδαφος με τη χρήση ενός εργαλείου που λέγεται driptorch.

Η χρήση των ελεγχόμενων πυρκαγιών μπορεί να:

  • Μειώσει την επικίνδυνη καύσιμη ύλη, προστατεύοντας τις ανθρώπινες κοινότητες από ακραίες πυρκαγιές.
  • Ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση παρασιτικών εντόμων και ασθενειών.
  • Αφαιρέσει τα ανεπιθύμητα είδη που απειλούν τα είδη που προϋπάρχουν σε ένα οικοσύστημα.
  • Βοηθήσει στην ανάπτυξη της τροφής για την πανίδα.
  • Βελτιώσει το βιότοπο για απειλούμενα είδη.
  • Ανακυκλώσει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στο έδαφος.
  • Προωθήσει την ανάπτυξη δέντρων, αγριολούλουδων και άλλων φυτών.

Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες:

Συμπέρασμα

Το ελικόπτερο στο βίντεο προκαλεί προγραμματισμένη και ελεγχόμενη πυρκαγιά στην Αριζόνα το 2017 ως μέρος των προσπαθειών πρόληψης των πυρκαγιών, σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Πηγές
https://www.fs.usda.gov/science-technology/fire
https://www.fs.usda.gov/managing-land/prescribed-fire
https://www.fs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/fsbdev7_020463.pdf
https://www.wired.com/2015/08/flame-throwing-helicopter-fights-wildfires/
https://en.wikipedia.org/wiki/Driptorch
https://youtu.be/tTKSmdrfzqU

Ιάκωβος Μυλωνάς, Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus και factchecker.gr.


Πνευματική ιδιοκτησία © Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Συγγραφέας: Ιάκωβος Μυλωνάς, Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus και factchecker.gr.