Δρ. Γουίλι Σουν: Παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή

Share this:

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Δρ. Γουίλι Σουν, είμαστε 90% σίγουροι ότι ο ήλιος, ΟΧΙ το διοξείδιο του άνθρακα, προκαλεί την αλλαγή του κλίματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός προέρχεται από επιστήμονα που αποδεδειγμένα είχε χρηματική σχέση με λόμπι πετρελαϊκών εταιριών. Η επιστημονική συναίνεση είναι πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής.

Το υπό εξέταση βίντεο:

https://twitter.com/Greecefactcheck/status/1745359183183065437 (να γίνει embed)

Τι ισχύει

O ισχυρισμός προέρχεται από τον Δρ. Γουίλι Σουν, έναν αστροφυσικό που στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics και που είναι ενάντια στην επιστημονική θεωρία πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Από το 2005 έως το 2015, έλαβε πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων (μέσω γκρουπ όπως το Southern Company, το Charles G. Koch Foundation, και το Donors Trust και παλιότερα από την Exxon Mobil, την Texaco κ.α.), ενώ παράλληλα δεν αποκάλυψε αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων για το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Από αυτά τα χρήματα, πάνω από τα μισά πήγαν στο λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης του Smithsonian, με τα υπόλοιπα να τα λαμβάνει ο ίδιος ως μισθοδοσία. Σύμφωνα με τους New York Times, σε τουλάχιστον 11 έρευνες που δημοσίευσε από το 2008 ως το 2015 (παράδειγμα εδώ), δεν ανέφερε ως όφειλε αυτή την οικονομική σύγκρουση συμφερόντων και σε τουλάχιστον οκτώ από αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται να έχει παραβιάσει τις δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές των επιστημονικών περιοδικών που δημοσίευσαν το έργο του. Ο Σουν λοιπόν, φαίνεται μέσα από έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ότι λάμβανε χρήματα για τη δημοσίευση ερευνών που αμφισβητούσαν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή αφορά μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες και αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να είναι φυσικές λόγω αλλαγών στη δραστηριότητα του ήλιου ή μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων. Αλλά από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι φυσικές διεργασίες συνεισφέρουν ελάχιστα στη θέρμανση του πλανήτη.

Εκτός από αλλαγή στις θερμοκρασίες, αναμένονται αλλαγές στην υγρασία, τις βροχοπτώσεις (π.χ περισσότερες πλημμύρες), την ξηρασία (με συνέπειες όπως περισσότερες πυρκαγιές), τους ανέμους, τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τη στάθμη της θάλασσας, κ.ά.

Η επιστημονική κοινότητα έχει συναινέσει στη συντριπτική της πλειοψηφία πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται εξαιτίας αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται κατά κύριο λόγο από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από επιστήμονα που αποδεδειγμένα είχε χρηματική σχέση με λόμπι πετρελαϊκών εταιριών. Η επιστημονική συναίνεση είναι πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής.

Ιάκωβος Μυλωνάς, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου / Fact-Check Cyprus 

Έλεγχος γεγονότων

Πνευματική ιδιοκτησία © Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Συγγραφέας: Ιάκωβος Μυλωνάς, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου – Fact-Check Cyprus.

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.