Διαστρέβλωση δήλωσης του Κ. Μητσοτάκη από το δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη

Share this:

Με αφορμή συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο CNN, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης παραποίησε μέρος του νοήματός της.

Το επίμαχο βίντεο:

Κατόπιν αντιδράσεων από άλλους χρήστες του Twitter, ο Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε “διευκρινιστικό” σχόλιο:

Τι ισχύει

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN, Christiane Amanpour.

Στο υπό εξέταση σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

… and I think that the Greek people have rewarded us not just for the progress that the Greek economy has made, but also they bought into our plan for our future, for a Greece that is much prosperous…

Το οποίο μεταφράζεται ως:

… πιστεύω πως οι Έλληνες μας αντάμειψαν όχι μόνο για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, αλλά επίσης επειδή πίστεψαν στο σχέδιό μας για το μέλλον, για μια Ελλάδα που είναι πολύ πιο ευημερούσα

Το “buy into” είναι ένα φραστικό ρήμα. Πρόκειται για ένα ρήμα που αποτελείται από δύο μέρη και σχηματίζεται από ένα ρήμα και μία πρόθεση. Η πρόθεση δίνει συνήθως ένα εντελώς νέο νόημα στο ρήμα.

Το “buy into” έχει διάφορες έννοιες ανάλογα με τη χρήση του. Για παράδειγμα, “πιστεύω σε ένα σχέδιο ή μια ιδέα”, “ακολουθώ κάτι στο οποίο πιστεύουν οι πολλοί ή είναι της μόδας”, ή με την οικονομική του έννοια, “επενδύω σε μια επιχείρηση”.

Για παράδειγμα:

Buy into a business”, που αποδίδεται ως “Επενδύω σε μια επιχείρηση”, ή

Buy into an argument” που αποδίδεται ως “Πιστεύω σε, ή αποδέχομαι, ή ενστερνίζομαι ένα σχέδιο/πλάνο/εγχείρημα”.

Buy into a set of ideas”, που αποδίδεται ως “Πιστεύω αφελώς, χάβω ένα σύνολο ιδεών”

Στην προκειμένη περίπτωση, το φραστικό αυτό ρήμα αποδίδεται ως “έχουν πιστέψει στο σχέδιό μας για το μέλλον”. Αν και υπάρχουν και οι δύο άλλες έννοιες, καμία τους δεν υποστηρίζεται από τα συμφραζόμενα, αφού εδώ δεν αναφέρονται οικονομικά ή εταιρικά θέματα (οικονομική έννοια), αλλά και οι υπόλοιπες λέξεις στο κείμενο έχουν θετικό φορτίο (όπως τα “rewarded”, “progress” και “prosperous”). 

Συμπέρασμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε “Οι ψηφοφόροι αγόρασαν το σχέδιό μας”. Εξετάζοντας την απάντησή του πιο διεξοδικά, διαπιστώνουμε πως είπε “[Οι Έλληνες] πίστεψαν στο σχέδιό μας για το μέλλον”.

Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus και factchecker.gr.

Έλεγχος γεγονότων


Πνευματική ιδιοκτησία ©Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Συγγραφείς: Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact–Check Cyprus και factchecker.gr