Παραπληροφόρηση για φωτογραφία που δείχνει κατοικίες στην Κοφίνου (Κύπρος) για “λαθρομετανάστες”.

Share this:

Μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα της Κύπρου έχει μια φωτογραφία, συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό πως δείχνει “κατοικίες στην Κοφίνου (Κύπρος), για τους λαθρομετανάστες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις”. Ο ισχυρισμός στερείται περιεχομένου.

Τι ισχύει

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες μέσω Google, με τη χρήση της φράσης “Έτοιμες σχεδόν οι κατοικίες στην Κοφίνου (Κύπρος) ,για τους λαθρομετανάστες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις“, βρήκαμε μια ανάρτηση σε αντιμεταναστευτική σελίδα, που με τη σειρά της προέρχεται από ανάρτηση σε προσωπικό προφίλ, με επιπλέον φωτογραφίες.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες:

Στις 6 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης φάσης των εργασιών κατασκευής του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασία στην Κοφίνου, που αναβαθμίστηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Ασυλο. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και οι Νina Gregory, Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA, και Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων.

Όπως είπε η κα. Gminder «η Κύπρος συνεργάστηκε με τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες, δηλαδή την Frontex, για τη βελτίωση των επιστροφών στις χώρες καταγωγής, εάν οι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και πολλοί φεύγουν και επιστρέφουν στις χώρες τους και εθελοντικά, επειδή συνειδητοποιούν ότι έχουν πέσει θύματα των διακινητών».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά με συνεισφορά ύψους 67,6 εκατομμύρια ευρώ». Το τμήμα του Κέντρου που εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου αφορά 74 μονάδες φιλοξενίας για τη στέγαση 150 ατόμων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο EUAA παρείχε σημαντική στήριξη με την προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών και γραφειακών μονάδων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συνεχών μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα υποδοχής.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π.), στην Κοινότητα Κοφίνου, Επαρχία Λάρνακας, λειτούργησε το 2004 με αρχική δυναμικότητα 100 κλινών και το 2014 επεκτάθηκε, φτάνοντας έτσι τις 400 κλίνες. Σήμερα είναι χωρητικότητας μέχρι και 450 κλινών, μετά από προσθηκομετατροπές που έγιναν κατά την περίοδο 2019-2021. Το Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π. είναι Κέντρο Ανοικτού Τύπου και φιλοξενεί Αιτητές Διεθνούς Προστασίας διαφόρων εθνικοτήτων, διαμοιρασμένους σε οικογένειες και μονήρεις (γυναίκες και άντρες). Στο Κέντρο παρέχονται διάφορες υπηρεσίες προς τους διαμένοντες, όπως σίτιση, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, ιατρικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, δράσεις κοινωνικής ένταξης, και άλλες.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη δομή δεν φιλοξενεί “λαθρομετανάστες” γενικά και αόριστα. Φιλοξενεί αποκλειστικά άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, δηλαδή άσυλο. Η έγκριση ή απόρριψη της αιτήσεως κάποιου, σημαίνει ότι ή θα του δοθεί άδεια παραμονής ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη χώρα του. Με απλά λόγια, είναι Κέντρο Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασία και όχι κέντρο φιλοξενίας “λαθρομεταναστών”.

Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus και factchecker.gr


Πνευματική ιδιοκτησία ©Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Συγγραφέας: Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact – Check Cyprus και factchecker.gr.